Nieuw bij Chikara Koi


Is het niet de droom van elke hobbyist om ooit eens een grote prijs te scoren op een koi show en dat met een koi die je zelf hebt geselecteerd als tosai of nisai. Het gevoel lijkt mij onbeschrijflijk en alleen al de weg die daar naar toe leidt, is het mooiste uit onze hobby.

Het sumi wat zoals gehoopt of verwacht komt op de juiste plek. De groei, die nog beter is dan je had verwacht. Allemaal elementen die onze hobby zo mooi en prachtig maken. Mijn interesse ligt al jaren lang bij het laten evalueren van jonge koi en leren van hun ontwikkelingen. Op show heb ik als hobbyist nooit een prijs in de wacht gesleept, domweg omdat ik nooit meedeed.

Pas toen ik aan de opleiding als trainee judge begon, heb ik kennis gemaakt met het koi show gebeuren en de daarbij behorende elementen. Mijn vooroordelen zijn hierdoor verdwenen en heb ik inmiddels zelf het plezier van meespelen mogen ervaren. Dealer zijn is leuk, maar er verdwijnen ook mooie dingen die je wel hebt als hobbyist.

Een van de mooiste dingen uit mijn hobby wat verdwenen is als dealer, is het laten opgroeien en evalueren van jonge koi. Dit komt natuurlijk gewoon door ruimte gebrek en de meestal snelle verkoop van goede en interessante exemplaren. Voordeel van dealer zijn, is dat er telkens weer goede koi op je pad komen in korte tijd. Chikara Koi koopt niet veel koi in, maar probeert telkens die paar krenten uit de pap te halen.

Eindelijk zijn we nu zover, dat als we een hele goede krent hebben gevonden, deze niet in de verkoop hoeft. Na lang zoeken heb ik weer een nieuwe externe ruimte gevonden, waar ik enkele goede vissen tot grote hoogte kan laten evalueren. Hierdoor krijg ik mijn mooiste stukje van koi houden weer terug als liefhebber. Het kan dus nu zijn, dat je op de website een koi tegen komt, die alleen te koop is onder speciale voorwaarden. De speciale voorwaarden zijn dan, dat je de koi koopt maar dat deze wel minimaal 1 à 2 jaar bij ons onder perfecte omstandigheden blijft doorgroeien.

De ruimte waar de vis zit, komt bijna niemand en zal ook niet steeds gebowld worden of drukte aanwezig zijn. Nee, hier zijn de perfecte omstandigheden gecreëerd om hoge kwaliteit te geven wat ze nodig hebben, om te kunnen evalueren naar grote hoogte.

De vis zal een à twee keer per jaar gebowld worden, om de evolutie door te nemen en eventueel de omstandigheden aan te passen waar nodig, voor een positieve ontwikkeling. Dit mooiste stukje van de hobby (kennisdeling) zullen we in samenwerking doen met de eigenaar.

Dit zullen hopelijk mooie momenten worden om samen te delen en wat de hobby ook zo mooi maakt. Wat ook deel uitmaakt van de speciale voorwaarden is, dat bij hele goede evolutie, de vis ook deel gaat nemen aan een koi show. Zie het als u aankoop, waar u van heel dichtbij de ontwikkeling kan volgen in een Nederlandse mudpond.

Chikara Koi


Reactie schrijven

Commentaren: 0