Algen en waterwaarden


De algen die wij kennen in onze vijver zijn eencellig en bestaan voor het grootste gedeelte uit waterstof en zuurstof. Daarna zijn koolstof en stikstof de meest voorkomende elementen in een alg.
Algen vermeerderen zich door celdeling, om dit te kunnen doen zijn er koolhydraten en eiwitten nodig en hoe kan het ook anders hier wordt het koolstof en de stikstof voor 'gebruikt'.
Daarnaast zijn er ook altijd, net als voor elk ander levend wezen, sporenelementen nodig in de vorm van bv koper en magnesium. (lees gemakshalve even GH)
Algen leven hoofdzakelijk van nitraat en fosfaat maar kunnen zich aanpassen als deze voedingsstoffen niet of maar beperkt aanwezig zijn.
Om aan de genoemde koolhydraten te komen heeft een alg zonlicht,Co2 en water nodig, dit proces heet fotosynthese en het eindresultaat is naast koolhydraat ook zuurstof.
 
De PH in onze vijvers is afhankelijk van twee factoren te weten, de KH en Co2.
Zoals net is aangegeven verbruiken de algen overdag Co2(koolstofdioxide) voor de aanmaak van zuurstof en koolhydraten. s'nachts gebeurd het omgekeerde dan wordt zuurstof door de algen opgenomen en omgezet in co2.
Hoe hoger de co2 hoe lager de PH en hoe lager de co2 hoe hoger de PH.
We zien dus in groene vijvers dat de PH s'morgens 'laag' is (meer co2) en lopende de dag gaat de PH omhoog omdat de co2 wordt opgesnoept door de algen.

Het verschil in erg groene vijvers kan met gemak oplopen met 1,5 punt. Van bv 7,5 naar 9,0.
Geven deze dagelijkse terugkerende stijgingen en dalingen een fysiek probleem ?

Het antwoord daarop is nee, onderzoeken hebben uitgewezen dat zelfs een plotselinge PH schommeling tot 1,7 punt voor een Koi handelbaar is mits deze binnen zijn acceptabele grenzen ligt. Deze aanpassing gaat fysiek gezien trouwens heel snel. Een langzame stijging over de hele dag heen geeft in principe dus al helemaal geen fysieke problemen.
Ondanks dat het geen echt fysiek probleem oplevert vindt, in dit geval een koi, deze constante aanpassing aan een veranderde Ph niet echt prettig.
Zelf zou ik dit willen classificeren als een lichte vorm van stress.

In mijn ogen iets groter probleem zijn de verschillen in de hoeveelheden (opgelost) zuurstof.
Overdag zal deze door de zuurstofproductie door de algen gaande weg 'ruim' voldoende zijn maar s'nachts kan de hoeveelheid zuurstof danig teruglopen. Alles natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid aan algen. Een laag luchtdrukgebied(onweer) zou nog meer roet in het eten kunnen gooien.
Ook dit probleem is met o.a. beluchten in de nacht nog wel iets te tackelen maar ook hier zien we dus constant een verschil in waterwaarden. Iets wat ik zelf voor een goede ontwikkeling van koi niet ga zie.

De bovenstaande info zijn eigenlijk vaststaande feiten en kunnen door iedereen met meetapparatuur geconstateerd worden.

Huidkwaliteit

Algen in het algemeen (op een paar na dan) bevatten gezonde voedingstoffen, al kunnen we een vijveralg (om het maar even simpel te houden in benaming) niet vergelijken met de voedingswaarde van bv Chlorella of Spirulina. Waarbij Chlorella er met kop en schouders boven uit steekt.
Hebben algen een directe invloed op de huidkwaliteit ?, ik zou dit gezien de opbouw van een alg in ieder geval niet direct kunnen verklaren. Een goed voer zou m.i. dezelfde verschillende soorten aan voedingsstoffen inclusief een scala aan mineralen moeten kunnen leveren.
Waarom wordt er dan toch vaak geschreven dat algen hier zo goed voor zijn. Dit geld trouwens tevens voor wondherstel. Maar zijn het daadwerkelijk de algen die hier de oorzaak van zijn. Dit vooral omdat ik de beste koi heb gezien ontwikkelen in water zonder algen met een huidkwaliteit waar we van kunnen watertanden.

Ik denk, let wel dus mijn mening, dat veel algen een stressverlagende factor is die dus de stressverhogende factoren van de verschillen in waterwaarden volledig compenseert.
Het groene water geeft een natuurlijke bescherming voor dreigende factoren van buitenaf, de koi hoeft dus niet constant allert te zijn.
Daarnaast zorgt het groene water ervoor dat het zonlicht maar in beperkte mate impact heeft op de huid. We zien daarom vaak dat de pigmentering zich langzamer ontwikkelt, een van de redenen trouwens ook van het plaatsen van een koi in een mudpond. Een koi wordt niet in een mudpond geplaatst voor een snelle ontwikkeling in huidkwaliteit maar juist om dit te vertragen.
Groen water geeft dus in deze dezelfde resultaten zoals we die vaak zien in ondoorzichtige troebele mudponds.

Is de huidkwaliteit alleen te waarborgen met een groene vijver als we de algemene waterkwaliteit even buiten beschouwing laten? , ik ben van mening van niet.
Alles is afhankelijk van waar ligt de vijver, binnen of buiten, vol in de zon of maar voor een aantal uren per dag, overdag beluchting of niet, wel of geen schuilzones, glashelder water of iets gekleurd.
De zon is in deze dus een grote factor.
Het is echt niet vreemd dat we de koi vooral s'ochtends en s'avonds aan de wateroppervlakte zien en overdag wat dieper. En hebben jullie je ooit afgevraagd waarom een Koi als hij zich niet lekker voelt op de bodem verblijft? Ik hoop dat het antwoord op deze vraag duidelijk is geworden door dit epistel.

Chikara Koi