Deficiëntie


In een vorige geplaatste editie (koi gedrag) kwam dit woord even te spraken, deficiëntie wordt in Wikipedia omschreven als een tekort aan een bepaalde stof of een tekort van een bepaalde functie.

In deze editie willen wij ons beperken tot een tekort aan voedingstoffen c.q. voedingssupplementen, waarbij direct moet worden aangemerkt dat het onze mening betreft en wij eventuele afwijkende meningen van anderen over dit onderwerp volledig respecteren.

Een van de meest terugkomende onderwerpen op de diverse fora en publieke media gaan over koivoer. Welk koivoer, hoeveel moeten we ze geven, welke extra's aan bv tomaten,sla,brood en zo kunnen we nog wel uren doorgaan, vliegen ons haast dagelijks om de oren.
Allemaal heel begrijpelijk want we willen allemaal het beste voor onze koi.

Ons bekruipt nog wel eens het gevoel dat er nog wel eens wordt door geschoten in het geven van allerlei extra's en dat een menu van alleen koivoer teveel naar de achtergrond wordt gedrukt.
Laten we voorop stellen dat naar onze mening er haast geen 'slechte' koivoeren op de markt zijn en dat deze koivoeren zijn ontwikkeld door mensen die zich hebben verdiept in wat er nodig is om een koi een gezond leven te laten lijden.

Een koivoer bestaat uit 5 hoofdcriteria te weten Eiwitten,Koolhydraten,Oliën/vetten,Vitamines en Mineralen. Uitgebreide studies hebben bepaald wat de minimale en maximale waarden zijn van al deze 5 hoofdcriteria. En zolang er binnen deze grenzen wordt geopereerd kunnen we spreken van een volledig uitgebalanceerd voer.
Het is ons niet geheel duidelijk waarom deze zorgvuldig gekozen balans moet worden verstoort door het geven van allerlei extra toevoegingen.
Waarom bv. tomaten geven als als een soort van anti-oxidanten bom als er in een koivoer al genoeg anti-oxidanten aanwezig zijn in de vorm van bepaalde sporenelementen zoals mangaan en/of de vitamines zoals A,C,E.
Waarom een bruine boterham geven als we weten dat daar geen vitamine A,C en D inzit en het eiwit gehalte(lees bouwstof) vrij laag is.
Natuurlijk begrijpen we ook volkomen dat het af en toe geven van bijvoorbeeld een bruine boterham geen kwaad kan en dat we hiervoor kiezen omdat de koi het lekker vinden en wij het zelf leuk vinden om dit te doen.
We moeten ons alleen wel altijd blijven realiseren dat we hier niet in moeten doorschieten omdat er dan mogelijk een tekort kan onstaan aan mogelijke belangrijke voedingstoffen en dit kunnen zowel de macronutriënten (eiwit,koolhydraten) alswel de micronutriënten(vitamines,mineralen,sporenelementen) betreffen.

Er wordt wel eens geschreven dat het geven van al die extra's zorgt voor een meer afgewisseld dieet, maar is dit werkelijk nodig of zit dit gewoon als idee tussen onze oren en komt dit voort uit het feit dat wij zelf niet elke dag aardappels met boontjes willen eten.
Zelf denken wij dat dit meer tussen onze oren zit, in de natuur is het aanbod ook niet heel divers en kan alleen per jaargetijde afwijken. We zullen echter niet ontkennen dat onze koi een vorm van smaak hebben en dat ze de ene samenstelling meer preferen boven een andere, wat dan niet direct betekend dat de aangenamere samenstelling of additief ook beter voor ze is.

Wij hebben dit stukje alleen geschreven in de hoop op een vorm van bewustwoording, de bewustwoording die een koihobbist zou moeten ontwikkelen op het gebied van de voeding die we aan onze koi gegeven. Want een juiste voeding draagt voor een groot gedeelte bij in het hebben van een gezond en weerbare koiverzameling.

Chikara Koi