Energie



Energie is niet het eerste waar we aan zullen denken als we aan een Koivoer denken, toch is energie het eerste waar een levend organisme aan ‘denkt’.
Eiwit is belangrijkrijk maar zonder energie kan er met het eiwit als bouwstof niets gedaan worden en zal bij een tekort aan energie het eiwit gebruikt worden als energiebron. Het is daarom niet zo gek dat juist energie in het lichaam kan worden opgeslagen als ‘snelle’ energie bron in de lever en spieren en als ‘langzame’ energiebron in de vorm van lichaamseigen vet.
Vierentwintig uur per dag heeft een lichaam energie nodig om te kunnen functioneren, denk bijvoorbeeld alleen al aan het hartje dat moet blijven kloppen.
Laten we daarnaast niet vergeten dat een Koi haast 30 % van de ingenomen energie alleen al verbruikt om te kunnen eten, verteren en weer uit te scheiden.
Energie wordt uitgedrukt in Kilocalorieën of Kilojoules(4,18*kcal) waarbij per gram koolhydraten 4 kcal, vetten en oliën 9 kcal en eiwitten 4 kcal als berekening wordt aangehouden.
Deze waarde zijn echter gemiddelde waarden en eigenlijk gebaseerd op de energie opname van de mens. Een Koi kan redelijk overweg met zetmeel (koolhydraat, Polysacharide) maar lang niet zo goed als een mens maar bijvoorbeeld wel veel beter dan een zalm of een forel.
Wil je als voerfabrikant een juist beeld krijgen hoe het eiwit gehalte bijvoorbeeld is gerelateerd aan de totale energiewaarde dan moet wel de juiste waarde van elk type zetmeel per voedingsstof in kaart worden gebracht.
Het zetmeel uit een maïsmeel (onbehandeld) is bijvoorbeeld een stuk moeilijker door een koi af te breken dan het zetmeel uit tarwemeel. In basis komt niet eens de helft van de 4 kcal van het zetmeel van een maiskorrel beschikbaar voor energie, iets wat we ook al zagen bij het eiwit verhaal.
We zouden de conclusie wellicht trekken dat een maiskorrel door zijn slechte eiwit- en zetmeelstructuur dus eigenlijk niet in een Koivoer zou moeten zitten en toch zien we het vaak terugkomen. Een van de belangrijkste redenen dat het toch voorkomt is omdat het in samenhang met de overige voedingstoffen een corrigerende factor kan zijn.
Geven we onze koi echter alleen maar mais dan moeten we er wel bij stil staan dat de helft van de voedingstoffen uit dit product simpelweg verloren gaan.
Eigenlijk zouden wij als hobbyisten bij alles wat we onze gekleurde vrienden geven moeten nadenken wat we ze nu in feite geven. Neem bijvoorbeeld eens de lekkernij in de vorm van garnalen.
Zowel de energiewaarde in Kcal als het eiwit percentage ligt vele malen lager in vergelijking tot dezelfde hoeveelheid Koivoer. Niet zo gek als we weten dat garnalen voor bijna 80 procent uit water bestaan. Mogen we dan geen garnalen voeren? , nee natuurlijk niet maar laat de garnalen niet een groot gedeelte van de dagelijkse voerpatroon worden.
Het af en toe bijvoeren met garnalen is prima, daarnaast vind ik het zelf een mooi product om in het begin van het seizoen(na een lange voer stop) mee te beginnen. Je bereidt de darmen langzaam voor op een zwaardere maaltijd.
De energiebehoefte van koi is bij koudere watertemperaturen een fractie van de energiebehoefte op 23 graden, hou hier dus rekening mee en vergeet niet dat de reserve voorraad aan energie die opgebouwd is tijdens een goed voerseizoen toereikend is om voor een langere periode de vitale functies van de koi van energie te voorzien.

Chikara Koi