Mineralen,Enzymen en Vitamines


Drie begrippen die onlosmakelijk verbonden zijn bij de stofwisseling, een proces die de opname van voedingsstoffen voor ons en natuurlijk ook de Koi mogelijk maakt.
De belangrijkste van deze drie zijn de enzymen, al zijn ze vaak wel voor de werking afhankelijk van bepaalde mineralen en vitamines. Die functioneren dan onder de naam co-enzym. Ook bij de aanmaak van nieuwe enzymen zijn in bepaalde gevallen vitamines nodig.
In mijn voordracht over voedingsleer vergelijk ik ze wel eens met scharen, ze knippen de voedingsstoffen dusdanig klein zodat ze door het lichaam kunnen worden getransporteerd en kunnen worden opgenomen.
Er zijn speciale groepen die hun werk doen voor eiwitten (proteasen), koolhydraten (carbohydrasen) en vetten(esterasen). Binnen zo'n groep zitten dan weer verschillende type enzymen.
Om een moeilijke stuctuur zoals zetmeel af te breken tot een eenvoudige structuur glucose zijn er een aantal  verschillende enzymen nodig uit de groep carbohydrasen.
Bij onze koi gebeurd dit tesamen met bacterieen in de darm, via de darmwand komt het net benoemde glucose in het bloed terecht voor verder transport.

Om de werking van enzymen te kunnen zien kan je bevoorbeeld eens wat speeksel smeren op een bebloed kledingstuk. Wasmiddelen hebben met dit soort vlekken veel moeite, met de enzymen in ons speeksel verdwijnt het na een aantal keren als sneeuw voor de zon.
De benodige enzymen voor de stofwisseling worden bij de koi aangemaakt in o.a. het darmslijmvlies en de alvleeesklier maar bepaalde enzymen komen ook beschikbaar door voedseliname. Tesamen met o.a het mineraal magnesium en de vitamines B1 en C kunnen ze aan de slag.
Activiteit in de darm en temperatuur kunnen de aanmaak van enzymen bevorderen.

 

Tijdens al die kleine chemische reactie's kunnen er giftige/agresieven stoffen onstaan die men radicalen noemt. Deze stoffen kunnen cellen en weefsel beschadigen.
Deze radicalen worden op hun beurt weer onschadelijk gemaakt door vitamines(zoals E,C) en mineralen(zoals seleen,zink), Deze mineralen, in dit geval door de hoeveelheid sporenelementen genoemd, vormen samen met de genoemde vitamines de anti-oxidanten.

Zoals eerder genoemd zijn darmactiviteit en temperatuur, zeker voor de afbraak van eiwitten, van belang voor de productie van enzymen, het is dus van belang om na een voerstop in de winter heel langzaam te beginnen met voeren zodat de aanmaak in gelijke tred blijft met de inname van voedsel. Dit voorkomt dat voedsel gedeeltelijk onverteerd het lichaam verlaat waardoor de waterwaarden dalen. Deze voedingstoffen zullen uw algenaangroei ook zeker bevorderen.

 

Chikarakoi