Geduld deel 2


Het is maar een woordje met 6 letters maar oh wat is dit woordje in onze hobby toch belangrijk.
Geduld heeft niet alleen betrekking op de ontwikkeling van Koi ( zie Geduld deel I https://www.chikarakoi.nl/geduld/ ), waar men teveel op een tekorte termijn verwacht, maar begint eigenlijk al veel eerder.

Het begint eigenlijk al op het moment dat er voor het eerst Koi in onze past gebouwde vijver worden geplaatst. Al het werk en gepuzzel van de laatste maanden is eindelijk voorbij en we kunnen het wel van de daken schreeuwen “wij hebben een Koivijver”.
Tijdens de bouw zijn we al druk bezig geweest op zoek naar een aantal Koi en natuurlijk het liefst van zoveel mogelijk verschillende variëteiten. Iets wat heel herkenbaar is bij startende hobbyisten, pas een aantal jaren later wordt een andere smaak voor Koi ontwikkeld.
In plaats van een paar nieuwe sokken krijgen we op onze verjaardag van familie of vrienden ineens een zak gevuld met zo'n nieuwe aanlokkelijke zwemmende vriend.
Natuurlijk goed en lief bedoeld maar ik zou iedereen willen adviseren vooraf aan te geven dat je die sokken toch wel liever wil hebben. Hier is geen één reden maar wel tien redenen voor aan te geven waarom dit beter is.


Hoe moeilijk het ook is maar probeer, zeker met een nieuwe vijver, heel rustig te beginnen. Heb dus met andere worden geduld.
Niet voor niks is ooit de onofficiële afkorting NPS ontstaan, dit staat voor New Pond Syndrome.
Kort gezegd geeft dit aan alle ellende die je voor je kiezen krijgt bij de start van een nieuwe vijver.
Dit geld niet alleen voor een nieuwe vijver van een startende hobbyist maar ook, maar dan in een iets mindere mate, voor een nieuwe vijver van een gevorderde hobbyist.
Steeds terugkeerde parasitaire en bacteriële problemen kunnen die ooit eens zo hoopvol begonnen hobby danig verpesten. Vol schaamte moet je aan ome Jan vertellen dat zijn verjaardagscadeau is gaan hemelen.

 


Een nieuwe vijver heeft minimaal 1 jaar en ik zou zelfs zeggen 2 jaar nodig om volledig te 'rijpen'.
Het is niet alleen de filter die dusdanig stabiel moet worden zodat veranderingen in vijverbezetting en verschillende waterwaarden makkelijk kunnen worden opgevangen maar het is ook vooral de vijver zelf.
Filtermedia is tijdens de bouw van een nieuwe vijver nog wel buiten de vijver in de draaien, hier bestaan wel technieken voor, maar een vijver zelf niet. Men onderschat wel eens de bacterie culturen op de wanden en de leidingen van een goed draaiende vijver. Zelfs op de schoepen van uw pomp kunnen deze bacteriën ondanks alle wervelingen welig groeien zo ontstaat er een mooie eps laag. Voor de performance van de pomp is het trouwens beter als uw deze eps laag minimaal 1x per jaar verwijderd.


Elke nieuw bijgeplaatste Koi moet wennen aan zijn nieuwe leefomgeving, dit behelst niet alleen aan de vijver zelf maar ook hij moet ook wennen aan de bewoners in deze vijver.
Deze socialisatie levert altijd stress op, niet alleen voor de nieuwe bewoner maar ook voor de groep zelf.  En stress zorgt altijd voor een verminderde weerstand.
Het is dus niet zo gek dat bij een nieuwe nog niet gerijpte vijver waar de vijverbezetting vaak nog wordt aangevuld met nieuwe Koi de kans op problemen enorm groot is.
Mijn advies zou dus zijn om bij een nieuwe vijver de eerste twee jaar het aantal Koi te beperken en deze tijd te gebruiken om zoveel mogelijk kennis op te doen over deze mooie maar moeilijke hobby.
Ik weet het is moeilijk maar dit stukje geduld levert uiteindelijk alleen maar voordelen op voor de toekomst en is een garantie voor het hebben van een zorgloze hobby.

Joop van der Zalm