Geduld


Het spreekwoord is dat geduld een schone zaak is, zeker in onze mooie hobby een spreekwoord wat zeer toepasselijk is. Waarom moeten we vaak anders jaren wachten voordat een koi echt volledig tot zijn recht komt. Dit trouwens gezegd hebbende heb ik wel de indruk dat (aantal) kwekers de laatste jaren met een ander ‘soort’ Koiontwikkeling bezig zijn. Een ontwikkeling waarbij de koi veel sneller op zijn top is dan we in het verleden gewend waren. Was het, pak hem beet, 15 jaar geleden heel normaal dat je 7 tot 8 jaar moest wachten tot de volle pracht van bijvoorbeeld fukurin en glans aanwezig was op een koi krijg ik nu de indruk dat dit op een veel eerder tijdstip allemaal al gaat beginnen. Nu zien we dat een koi op 4-5 jarige leeftijd al een grote prijs kan pakken waar dat vroeger pas op 7-8 jarige leeftijd of zelfs ouder gebeurde.
Waarschijnlijk hebben de Japanse kwekers onderkend dat zeker de Europeanen sneller resultaat willen zien, daar waar de Japanners met hun eigen levensopvatting meer geduld kunnen opbrengen.

Eigenlijk zien we dit bewuste of onbewuste ongeduld ook regelmatig terug op de diverse fora, de koi moet zo snel mogelijk groeien. Ongeacht de afkomst of de potentie wordt de koi op hogere temperaturen gezet om maar zo snel mogelijk groeiresultaat te halen.
Om de kosten van deze verwarming enigszins in bedwang te houden wordt de koi geplaatst in een quarantaine voorziening die ergens binnenshuis is geïnstalleerd. Helaas zijn dit vaak plaatsen waar het natuurlijk licht vaak niet tot in de leefomgeving van de koi doordringt. Voor een quarantaine voorziening in de werkelijke zin van het woord is dit niet erg omdat de koi hier tijdelijk in wordt gehuisvest, wil men echter de quarantaine voorziening gebruiken als opgroeifaciliteit dan kan het gebruik aan natuurlijk licht zo zijn beperkingen hebben. Het gebruik van speciale dag lampen is een pre maar zal nooit te volledige vervanging zijn.
Juist bij dit soort binnen opstellingen, die niet ideaal zijn maar ook zeker niet verkeerd, moeten we extra oplettend zijn en het geduld kunnen opbrengen om de koi niet over de klink te jagen.


Het is in feite niet moeilijk, met de juiste warmte en goede waterkwaliteit door voldoende waterwissels, een jonge koi wekelijks te laten groeien.
De uitdaging zit erin om de koi te laten groeien naar de kwaliteit die hij/zij in basis heeft zonder deze kwaliteit te laten verminderen.
Hier zijn geen standaard regels voor te geven omdat elke koi beschikt over een andere kwaliteit, •de koi zelf laat wel zien of hij/zij het aankan of niet. Er moet nooit simpel gedacht worden dat komt later in de vijver wel goed, niet dat dit onmogelijk is maar dit is eigenlijk al de verkeerde insteek.
Hier komt dus weer het woord geduld om de hoek, het geduld om niet alles heel snel te willen bereiken.
De koi krijgt nog genoeg kansen om zijn eventuele groeiachterstand in te halen, ze zijn echt niet uitgeroeid na het tweede levensjaar. En laten we wel wezen een koi van 50 cm die mooi in zijn kleuren zit is toch mooier dan een koi van 60 cm waar de kleuren zijn verbrokkeld.

Laat de koi dus spreken en breng het geduld op om hier na te kijken en te handelen.

Chikara Koi