Huidkwaliteit en huidconditie


Een van de moeilijke elementen in onze hobby is de beoordeling van huidkwaliteit want dit gaat net even iets verder dan ”wat zien die kleurtjes er mooi en strak uit”.
Met het begrip huidkwaliteit proberen we bij jonge Koi eigenlijk niet aan te geven hoe de huidkwaliteit nu is maar kijken we meer naar de toekomst.
Hoe gaan de kleuren ontwikkelen? Blijven de kleuren wel behouden? Kunnen de kleuren de komende groei aan? Is dit de juiste kleur bij deze koi (sekse, bloedlijn, leeftijd)? Wat is de dikte van de huid? Hoe is het Sashi en hoe is het Kiwa en zo zijn er nog wel meer elementen aan te geven.
Het is dus zeer begrijpelijk, als we het voorgaande lezen, dat het inschatten van de huidkwaliteit vanaf een foto of vanuit een vijver zo goed als niet te doen is. Een algemene indruk is nog wel te geven maar een kritisch afgewogen inschatting is lastig.
Dit onderdeel is vooral moeilijk omdat dit niet zo maar te leren is uit boekjes, alleen als er veel koi door je handen gaan en je bezit ook nog eens over het gevoel om dit te kunnen herkennen dan is het inschatten van de huidkwaliteit aan je besteed.
Daarom zijn het vooral de kwekers die hier een meester in zijn, een kleine afwijking in bijvoorbeeld de kleur rood kan al een indicatie zijn dat de kleur niet stabiel genoeg is voor de toekomst.

Naast huidkwaliteit bestaat er ook huidconditie. Dit is iets volkomen anders en deze twee begrippen moeten dan ook zeker niet door elkaar worden gehaald. Huidconditie, geeft een tijdelijke uitstraling aan van de huid, het is dus van belang dat een mindere huidconditie kan worden herkend en dat dit dus niet als slechte huidkwaliteit wordt bestempeld.
Vaak is aan de opbouw van de kleur binnen een schub te herkennen of de huidconditie minder is. Een mindere huidconditie is het gevolg van een mindere leefomgeving, te denken valt aan bijvoorbeeld waterkwaliteit, transport en/of stress.

Bovenstaande foto’s geven een mooi voorbeeld van een mindere huidconditie. Het verschil tussen beide foto’s is maar slechts enkele weken.
Een geoefend oog had kunnen zien dat de Tancho op de linker foto geen slechte huidkwaliteit had maar wel een mindere huidconditie. Aan een huidconditie kan worden gewerkt aan een positieve verbetering van de huidkwaliteit echter niet.
Er moet dus voorkomen worden dat een Koi in de selectie afvalt door een op dat moment mindere huidconditie, want dat zou wel eens zonde kunnen blijken. Het verschil herkennen tussen huidconditie en huidkwaliteit kan dus op bepaalde momenten een pré zijn!

Chikara Koi