Kasana Zumi


Kasana Zumi (ja met een Z)

Kasana Zumi is Sumi (zwart) wat over beni (rood) heen ligt.
Kasana betekent in het Japans (opstapelen), dus zwart wat over rood is gestapeld. Kasana Zumi is over het algemeen minder geliefd dan Tsubo Zumi (zwart in wit ).
Wel dient vermeld te worden dat aan het begrip Tsubo Zumi naast zwart in wit, ook wel eens de definitie van goed geplaatst sumi wordt gegeven. Dit betekent dat het dan niet direct alleen in het wit hoeft te liggen.
Kasane Zumi is over het algemeen minder stabiel omdat het niet zo diep is 'geworteld' ten opzichte van sumi welke zich in het wit(shiroji) bevindt.

Kasane Zumi kan verraderlijk goed overkomen, het sumi lijkt van een afstandje dik maar dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de de onderliggende rode kleur, een goede inspectie is dus vereist.
Vooral bij opgroeiende jonge koi wil het Kasana Zumi gauw open treken met name bij extreme groei. Ook gebeurt het vaak dat bij oudere koi met name het Kasana Zumi als eerste minder wordt of zelfs gedeeltelijk verdwijnt (vaak bij Sanke). Kasana Zumi kan zich ook makkelijk verplaatsen,men noemt dit dan moving sumi.

Dat het minder stabiel is komt waarschijnlijk omdat de zwarte pigmentcellen (melanine) moet opboksen tegen de rode pigmentcellen(erythirine ). Indien deze rode pigmentcellen in meerdere huidlagen kunnen voorkomen kunnen ze het uiteindelijk winnen van de zwarte, vandaar dat het verdwijnen van Kasane Zumi relatief vaker voorkomt bij Sanke(witte koi) dan bij Showa(zwarte Koi), al blijft bij Showa Kasane Zumi ook een punt van aandacht.
Dit alles is natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van het sumi (zwart).

Chikara Koi