Kan een vis kleuren zien


Er is niet zomaar een enkel antwoord op deze vraag te geven, omdat lang niet alle soorten vissen zijn getest op het gegeven  of ze kleuren kunnen zien of niet. De gewone goudvis een karper kunnen  in ieder geval kleuren onderscheiden(zien).
In veel vissen blijken de benodigde zenuwstelsels voor het zien van kleuren wel aanwezig te zijn.

 

Kleur visie is het vermogen om objecten te zien en te herkennen, welke niet gebaseerd zijn op hoe helder ze zijn, maar hoe goed ze licht absorberen, weerkaatsen of verzenden. Een appel, ziet er rood uit in het zonlicht, omdat alle rode delen het witte licht van de zon die er op schijnt, absorberen door de rode huid van de Appel. Waarbij alleen het rode licht beschikbaar is voor het gezichtsvermogen.

 

Om kleuren te kunnen zien, moet het netvlies achter in het oog beschikken over kleur detectors ofwel kegels. Maar ook de hersens moeten hiermee in verbinding staan om de gegevens van de kegels die binnen komen te kunnen verwerken. Wij hebben drie verschillende soorten kegels in onze ogen, de rode, groene en blauwe. Deze zorgen ervoor dat wij mensen kleuren kunnen zien.

Bron: earthlife
Bron: earthlife

De goudvis heeft vier kegels, rood, groen, blauw en ultraviolet. Andere vissen hebben verschillende aantallen en soorten kleurkegels, wat inhoud dat ze de capasiteit bezitten om kleuren te zien. Hoewel het aanwezig zijn van kegels in de ogen van dieren, niet persee aan wil duiden dat ze ook kleuren kunnen zien.


In twee zoetwater vissen de karper en de goudvis, zijn reacties gevonden op kleuren. Deze twee soorten hebben een behoorlijk goed kleuren zicht.

 

Onderzoek
Je zou dan moeten testen of ze ook inderdaad het verschil zouden zien tussen de ene dan wel de andere kleur. Voorbeeld, je zou een aquarium neer kunnen zetten met een raamwerk aan een kant waarvan je de kleuren zou kunnen veranderen.


Om te starten zou een raam grijs zijn, dit zou geen kleur zijn. En de andere kleur zou rood zijn, steeds als de vis naar het rode raam zwemt geef je hem wat te eten. Ruil steeds de rode en grijze vlakken om, zodat de vis op 1 kleur zou worden getraind. Zo snel als de vis heeft geleerd dat rood eten betekend, begint men het grijze bord te vevangen voor andere kleuren. Dan kan men kijken of de vis nog steeds alleen naar het rode vlak gaat voor eten. Dit kan uiteraard worden herhaald met veel verschillende kleuren combinaties. Indien de vis zich houd aan de aangeleerde rode kleur in dit geval, zou dat betekenen dat hij kleur kan zien.


Deze testen zijn maar op enkele soorten vissen uitgeprobeerd. Al is men ervan overtuigd, als men meerdere soorten zou onderwerpen aan zulke testen, er veel meer zullen zijn die kleuren kunnen zien.

 

Maar een ding is wel duidelijk, een kaper dus naar alle waarschijnlijkheid ook onze koi is in staat om kleuren te kunnen onderscheiden.

Bron tekst: Ellis R. Loew Professor of Physiology, Biomedical Studies, Cornell University