Menware


Als we over Menware spreken, hebben we het over de zwarte(sumi) tekening op de kop van een Koi. Menware is zeer belangrijk bij bepaalde Koi variëteiten, omdat dit voor een heel eind de uitstraling van de Koi bepaald.
Wel of geen Menware kan een Koi maken of breken. Omdat onze interesse tijdens het selecteren vooral bij jonge Koi met toekomst potentie ligt, is het voor ons van belang om tijdens het selecteren te kijken of er kans is dat er Menware op de Koi zal gaan verschijnen.
Zeg ook nadrukkelijk kans, omdat met Koi er bijna niets met zekerheid is te zeggen aangaande de ontwikkeling voor de toekomst. We moeten dus op zoek naar aanknopingspunten die ons meer zekerheid kunnen geven voor de toekomst.
Belangrijk is de algemene kwaliteit van het sumi op een Koi. Ondanks dat er vaak heel weinig sumi aanwezig is op een jonge Koi, kan een enkele schub met opkomend sumi ( Ato sumi) de algemene te verwachte sumi kwaliteit weer geven.
Als dat vertrouwen geeft, gaan we kijken naar een eventueel onderhuids sumi patroon op het hoofd (kraakbeen). Vaak is hier al te zien hoe het Menware patroon kan worden.

Maar wat vergroot dan eventueel de kans of het Menware ook daadwerkelijk gaat opkomen? Allereerst de al besproken algemene kwaliteit van het sumi op de Koi. Hoe minder de kwaliteit van het sumi, des te minder de kans van opkomend sumi. Belangrijk punt waar ik altijd naar kijk, is aan de onderkant van het hoofd, met name of er op of aan de randen van de kieuwdeksel reeds sumi aanwezig is. Dit sumi geeft ook een beeld van de kwaliteit van het sumi, maar is ook vaak het begin van een te ontwikkelen Menware. Vaak komt Menware op vanuit de kieuwdeksel.

Ook als we de Koi omdraaien zien we veelal Ato sumi onderop de kaak en mond, wat ook vaak het begin is van een patroon wat ontstaat op de kop. Als er sumi op de neus zit en sumi op de kieuwdeksel dan wordt de kans groot dat dit sumi uiteindelijk naar elkaar toegroeit. Maar nogmaals niets geeft garantie, en toch zijn we altijd op zoek naar aanknopingspunten op een Koi die onze kansen vergroten.Chikara Koi