Opstapeling kuit


Ontstaan
Een geslachtsrijp volwassen vrouwtje maakt jaarlijks ongeveer tweehonderdduizend eitjes aan. In de meeste gevallen resorberen de eitjes vanzelf indien de vis ze niet kan afleggen. Dit gebeurt doordat er in de hersenen, en wel de hypothalamus, bepaalde stoffen vrijkomen die er voor zorgen dat de eitjes weer worden opgenomen(geresorbeerd).

- Zelden worden van deze hormonen onvoldoende gevormd, en gaan eitjes opstapelen en verharden.

In het hele jaar door verwarmde vijvers houden relatief meer vissen hun eitjes vast. omdat hierdoor hun hormoonhuishouding makkelijker verstoort raakt. Dit verhoogt niet alleen de kans op opstapeling van de eitjes maar ook op het voorkomen van ovariumtumoren.

- Anderzijds verstoren grote temperatuur schommelingen de cyclus en verhogen zo het risico op het opstapelen van eitjes. Meestal levert het niet afleggen van de eitjes geen problemen op.

SYMPTOMEN:

De symptomen lijken op die als van een zwemblaasaandoening, tumoren of buikwaterzucht. Het vrouwtje ligt vaak stil op de bodem, heeft evenwichtsproblemen en is meestal symetrisch gezwollen rond de onderbuik.

DIAGNOSE:

Door middel van een echografie of endoscopie.

Bron foto: Tim Barbe
Bron foto: Tim Barbe

 

BEHANDELING:

- Het manueel uitdrukken van de eitjes is bij Koi enkel mogelijk indien de eitjes zich in de ultieme rijpingsperiode bevinden.

- Het afleggen kunstmatig bevorderen via injectie,s met hormonen. Dit heeft alleen zin als de rijpingsperiode is begonnen, en niet als het vrouwtje zich in een rustperiode bevind.

- Een operatie als laatste optie maar dit is niet zonder risico,s.

 

Schakel voor bovenstaande behandelmethode ten alle tijden een specialist in. 


BRON TEKST: Maarten Lammens.

Bron: Tim Barbe
Bron: Tim Barbe

Gezond kuit in een koi

Ontstoken kuit

Bedorven kuit

Gezond kuit na bevruchting