Parasieten algemeen


HOE ONTSTAAT EEN PARASITAIRE INFECTIE:

Door het inzetten van nieuwe vissen zonder quarantaine periode, of zonder na te kijken op parasieten. zelfs een klein visje kan genoeg zijn om een uitbraak te veroorzaken. - Hou daarom een nieuwe vis een paar weken in quarantaine, indien nodig kan men hem daar ook behandelen. - Inbrengen van nieuwe planten kan men ook parasieten meebrengen, omdat zowel parasieten als hun eitjes in de planten kunnen zitten, waarin ze een tijdje kunnen overleven. - Zeker als deze planten ook nog uit een sloot komen of een vijver met vissen, is de kans op parasieten aanwezig. - Ontsmet nieuwe planten eerst goed voor ze in u vijver te zetten. - De derde manier van besmetting is kikkers, padden en vogels. bij de kikker en pad kunnen ze aan de huid blijven plakken en zo van vijver naar vijver worden overgebracht. Al komt dit niet vaak voor. Vogels kunnen via drinken eitjes van parasieten opnemen die er via de ontlasting weer uitkomen, en zo uw vijver besmetten. Via vogels is de kans groter.

HOEVEEL PARASIETEN ? OF JUIST GEEN OP DE VISSEN:

Men kan vissen zeer moeilijk ten alle tijden 100% parasietvrij houden. Belangrijker is het de parasieten onder controle te houden, als de vissen geen symptomen vertonen, en men vind op een afstrijkje slechts een of twee parasieten is het niet nodig te gaan behandelen. Daar je vrijwel altijd wel wat zal vinden op een vis. - Wanneer er symptomen zijn of wanneer er op een huidafstrijkje meer dan tien parasieten te vinden zijn, moet men wel tijdig behandelen om problemen te voorkomen. 


PREVENTIEF BEHANDELEN:

Dit is absoluut af te raden het zomaar lukraak toedienen van medicatie of de zogenaamde "voor" en "najaar behandeling", zonder voorafgaand microscopisch onderzoek. - Hiermee is de kans groot dat men de vissen onnodig verzwakt. - De verkeerde medicijnen worden toegediend aangezien parasieten elk hun eigen behandeling vragen. - U resistentie in de hand zou kunnen werken.
VOORBEELD:
U heeft witte stip op u vissen, en gaat behandelen met kaliumpermanganaat, dit product werkt niet meer tegen witte stip. Maar u beschadigd met de kalium wel de slijmhuid, waardoor de vissen nog meer verzwakken. En de parasiet zo doende dus de kans krijgt nog veel meer schade aan te richten.


* Dus laat altijd eerst een microscopisch onderzoek doen voor u gaat behandelen. Want zijn er geen parasieten aanwezig, veroorzaakt u alleen problemen met een zinloze behandeling.

SYMPTOMEN VAN EEN PARASITAIRE INFECTIE:

Voorop stellend dat we veel parasieten alleen kunnen vinden met een microscoop. Kunnen we aan het gedrag van de vissen wel zien dat er wat aan de hand is.
- Flitsen en schuren
dit wil zeggen de vissen draaien zich plots op hun zijde, dit valt op omdat we de glinsterende onderzijde van de vis duidelijk kunnen zien. ( dit doen ze omdat de parasieten constant irriteren en kleine wondjes veroorzaken.)
- Vinknijpen
, hierbij worden de vinnen volledig tegen het lichaam gehouden.
- Springen
, dan is de irritatie dusdanig erg dat ze gaan springen.
- Slijmziekte
, deze is zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring (vooral goed te zien op zwarte of donkere delen van de vis.) dit kan heel lokaal aanwezig zijn of juist over het hele lichaam. Dit ontstaat doordat de parasieten de slijmbekercellen contstant irriteren, en deze dus meer slijm gaan produceren.
- Indien parasieten in de kieuwen zitten ziet men soms slijmslierten uit de kieuwen komen. Uiteindelijk zullen de slijmbekercellen uitgeput raken, zodat er weinig tot geen slijm meer word geproduceerd, de vissen gaan dan droog (ruw) aanvoelen. In dit stadium kunnen de vissen al behoorlijk ziek zijn.
-
Loomheid en versnelde ademhaling, zijn tekens van een parasitaire kieuwinfectie. Door de beschadiging van de parasieten in de kieuwen kan de vis niet meer voldoende zuurstof opnemen. Hierbij zien we dan ook vaak dat de vissen onder het water oppervlak hangen of bij de waterinstroom.