Wetenschappelijk onderzoek
Dit artikel bespreekt het bewijs voor pijnperceptie in vissen en presenteert nieuwe gegevens over morfine en de pijnbestrijding hiervan bij vis.
Recente anatomische en elektrofysiologische studies hebben aangetoond dat vissen in staat zijn pijn te voelen, de eenvoudige detectie van een schadelijke, potentieel pijnlijke stimulus en de reflex naar aanleiding van deze. Om te bewijzen dat er pijnperceptie is, moet worden aangetoond dat het gedrag van het dier negatief wordt beïnvloed door een potentieel pijnlijke gebeurtenis en dit mag geen "reflex reactie" zijn.
De huidige studie onderzocht de acute effecten van het toedienen van een schadelijke chemische stof op de lippen van regenboogforel (Oncorhynchus mykiss) om te beoordelen welke veranderingen opgetreden in gedrag en fysiologie. Er was geen verschil in het zwem gedrag, of de neiging dekking te zoeken. Bij het vergelijken van een groep die niet was behandeld met de chemische stof tegenover de met de chemische stof behandelde vissen, toonden de behandelde vissen wel in zoverre afwijkend gedrag, door op en neer te wiegen op beide borstvinnen van links naar rechts en te wrijfen met hun lippen in het grind en tegen de zijkanten van de tank.
De ademhaling en kieuw beweging steeg tot bijna het dubbele van de normale ademhaling na het toevoegen van de chemische behandeling.
Toedienen van morfine verminderde significant het pijn gerelateerde gedrag, en het tempo van de beweging (ademhaling) van de kieuwen werd zichtbaar minder.
Morfine lijkt op te treden als een pijnstillend middel bij de regenboog forel. Geconcludeerd wordt dat dit pijn-gerelateerd gedrag geen eenvoudige reflexen zijn, en daarom is er het potentieel voor pijnbeleving bij vissen.
Pain, Nociception, Fish, Rainbow trout, Morphine
Bron onderzoek:Roslin Institute, Welfare Biology.
Let wel.. de pijn receptie die aan vissen word toegeschreven is zeker niet te vergelijken met de pijn receptie van ons mensen. Dit ook om de simpele reden dat de hersenen van vissen simpelweg niet in het bezit zijn van voldoende mogelijkheden echt pijn te voelen, in de zin zoals wij het voelen. Zoals word geschreven is het wel meer dan een reflex, maar in hoeverre ze echt pijn voelen is nog onduidelijk. Andere wetenschappelijke onderzoeken spreken weer over het feit dat vissen geen kunnen pijn voelen, maar dat het puur om reflexen gaat om ongemakken en of beschadigingen te voorkomen. Omdat vissen geen mogelijkheid hebben emoties te voelen, dus geen emoties.. is geen gevoel.
Observatie
Bij observatie van koi welke zwaar besmet waren met een bacteriele infectie waardoor er bij 1 zelfs de halve neus weg was werd waargenomen dat deze vis vol in de planten zat te porren om voer korrels te pakken, Dit geeft het vermoeden dat vissen zeker niet echt pijn voelen zoals wij dat kennen. Wij gaan met een half open vinger geen box wedstrijd aan. Of eten normaal als onze mond open ligt. Dus er zit een heel groot verschil tussen pijn voelen en pijn beleven.