Voeding


Uitleg koivoeding 

 

Voeren en het groeitempo:

Het voedingspatroon/groeitempo hangt bij koi af van veel factoren zoals de temperatuur van het water, waterkwaliteit, de hoeveelheid vissen in de vijver en de genetische achtergrond. 

Koi zijn het meest actief bij watertemperatuur boven de 15 graden. 

Seksueel onvolgroeide vissen kunnen 's zomers dus flink groeien. Mineralen,Enzymen en Vitamines

  

Drie begrippen die onlosmakelijk verbonden zijn bij de stofwisseling, een proces die de opname van voedingsstoffen voor ons en natuurlijk ook de Koi mogelijk maakt.

De belangrijkste van deze drie zijn de enzymen, al zijn ze vaak wel voor de werking afhankelijk van bepaalde mineralen en vitamines..

 Wel of niet voeren in de winter bij onverwarmde vijvers

 

Auteur: Joop van der Zalm

 

 

Het wel of niet voeren van Koi in de winter is een steeds terugkeerde vraag waar ik zelf in de vakliteratuur eigenlijk geen direct antwoord op heb kun vinden omdat deze vraag daar zo nooit aan de orde is gekomen.

 Deficiëntie


In een vorige geplaatste editie (koi gedrag) kwam dit woord even te spraken, deficiëntie wordt in Wikipedia omschreven als een tekort aan een bepaalde stof of een tekort van een bepaalde functie.

 Voedingsleer

 

Algemene Voedingsleer
Een goed Koivoer zou moeten zijn voorzien van de  juiste energieverstrekkers en het moet elementen bevatten die zorg dragen voor het behoud van de gezondheid. Kleurversterkende elementen laat ik buiten beschouwing omdat dit in mijn ogen niet direct met een goede samenstelling van Koivoer van doen heeft.Wheatgerm

 

Wheat Germ/Wintervoer gebruiken als zomervoer.
Tijdens de laatste Shinokai Show in Rijswijk kwam dit onderwerp op onze stand regelmatig ten sprake, en het leek ons dus een idee om onze visie hierover eens voor een breder publiek te delen.Eiwit

 

Een simpel woord van vijf letters maar daar is alles dan ook gelijk mee gezegd.

Eiwit is de bron van het leven en de wetenschappers in Houston springen een gat in de lucht als er bij een van de ruimtereizen op een willekeurige planeet één enkele bouwsteen van een eiwit in de vorm van een aminozuur wordt gevonden. In dat geval is er leven geweest of is er waarschijnlijk leven mogelijk.

 Energie


Energie is niet het eerste waar we aan zullen denken als we aan een Koivoer denken, toch is energie het eerste waar een levend organisme aan ‘denkt’.
Eiwit is belangrijkrijk maar zonder energie kan er met het eiwit als bouwstof niets gedaan worden en zal bij een tekort aan energie het eiwit gebruikt worden als energiebron. Het is daarom niet zo gek dat juist energie in het lichaam kan worden opgeslagen als ‘snelle’ energie bron in de lever en spieren en als ‘langzame’ energiebron in de vorm van lichaamseigen vet.Vismeel

 

Een van de belangrijkste ingrediënten in een koivoer is vismeel. Het is de belangrijkste leverancier van de het dierlijke eiwit in ons koivoer. De samenstelling van dit eiwit,als we kijken naar het aminozurenpatroon, ligt dicht bij het lichaamseigen eiwit van onze koi.
Dit mag gezien de afkomst geen openbaring zijn.Voer en temperatuur

 

Voer en temperatuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In verschillende jaargetijden heb je dan ook juiste voer nodig die is aangepast aan de temperatuur.