Schimmels algemeen


SCHIMMELS 

Schimmels kunnen geen voedingsstoffen produceren door fotosynthese, aangezien ze geen chlorofyl (bladgroen) bevatten. Daarom zijn ze verplicht hun voedingsstoffen uit organische bronnen te halen. Dus vissen en hun eitjes zijn de ideale voedingsbodem. 

HOE ONTSTAAT EEN SCHIMMELINFECTIE 

Een gezonde slijmhuid biedt onder normale omstandigheden, voldoende bescherming tegen een schimmelinfectie. Meestal is een schimmelinfectie secundair ten gevolge van slecht voer, slechte waterkwaliteit, een infectie met parasieten, bacterien of virussen. Simpelweg gezegd door alles wat de slijmhuid aan kan tasten of beschadigen. Omdat schimmels dan makkelijker de beschadigde huid kunnen infecteren. 

SYMPTOMEN 

In het begin stadium lijkt het op een parasitaire besmetting omdat ze vin knijpen, schuren er een grijze gloed over het lichaam en kieuwen komt. Aangetaste vissen zonderen zich af van de groep. En verminderde eetlust is te zien. Bij een massale infectie is het eerste wat opvalt een watachtig uitzicht op de vis. Soms ziet de schimmel er groen uit door de algen die zich op de schimmel neer hebben gezet. Als het hele lichaam is aangetast is dit fataal voor de vis. Een schimmelinfectie is een uitwendige ziekte, slechts in zeer zeldzame gevallen tast een schimmelinfectie ook inwendige organen aan.