Hoe selecteert een vis een voedsel


Hoe sorteert een karper (Cyprinus carpio) zijn eten? : De bewegingspatronen, mechanismen en beperkingen.

Slikbeweging

De slikbeweging en het naar binnen brengen van het voer in karpers is geanalyseerd tijdens een studie op karperachtigen. Licht en Röntgenstraling, *cinematografie gecombineerd met *elektromyografie, werd gebruikt om een gedetailleerde analyse van de externe en interne gebeurtenissen tijdens de verwerking van de volgende soorten voedsel, die zichtbaar zijn middels Röntgenstraling vast te leggen. Hierbij werden pellets, regenwormen, gerst, tubifix, vloeistoffen waar watervlooien in zijn verwerkt, en nog andere voedsel mixen gebruikt.

 

* Cinematografie:     Het fotograferen van bewegende voorwerpen.

* Elektromyografie: Een onderzoek waarbij men informatie verkrijgt over de toestand en het functioneren van de spier en zenuwen door het meten van de elektrische spieractiviteit.

* Tien verschillende bewegingen van het hoofd dienen 12 voer acties.

De eetwijze

Het begint met een slurpende voeropname, en heeft vervolgens de volgende stappen om te doorlopen. Spoelen, herpositionering, selectief tegenhouden en spugen. Deze voorselectie van het verzamelde voer, komt eerst bij de bijkieuw bogen. De vijfde kieuwboog bevat een rij keeltanden die in een groepje van drie zijn gesitueert aan beide zijden van de keelspleet. Met daarachter nog een enkele keeltand in de tweede rij. Aan de bovenzijde achter in de keelholte zit een verkalkt hard bot waar vervolgens met behulp van deze keeltanden het voer vervolgens word geplet en gemalen om doorgeslikt te kunnen worden. Door de positie van de beenderen en de keeltanden kan een koi niet kauwen zoals wij mensen dat doen.

Pharyngeal teeth (keeltanden)

Slijmaanmaak in de bek

Er zitten aan zowel de boven als onderkant in de mondholte een soort van gespierde kussens. In de bovenkant van de keelholte zijn dit de palatale organen en op de bodem van de bek het postlingual orgaan. Deze manoevreren het voedsel een bepaalde richting in. Daarbij word aan de bovenkant van de bek slijm aangemaakt wat word vermengd met het opgenomen voer. Testen op het aangemaakte slijm in de bek hebben uitgewezen dat hier geen enzymen in aanwezig waren voor het verteren van het opgenomen voedsel.

 

Uitstulpen bek

Bron:braincoad_com
Bron:braincoad_com

Uitstulping van de bovenkaak is van cruciaal belang in de verwerking van het opgenomen voer, en dient verschillende doelen in het opnemen van deeltjes voer. Deze worden al slurpend inwendig geselekteerd. Kleine niet eetbare deeltjes worden via de kieuwen uitgestoten, de grotere niet eetbare delen worden uitgespuugd. Iedere beweging apart maakt deel uit van het in een bepaalde richting manipuleren van het opgenomen voer.

Afmeting aangeboden voer

De Karper blijkt de uit hele kleine deeltjes bestaand voedsel, (<250 micrometer), van zowel plantaardige of andere materialen van een vezelig content, niet te kunnen verwerken. Alleen voedsel deeltjes die in verhouding een diameter tot ca. 4% van de lichaamslengte van de karper hebben worden daadwerkelijk verwerkt. De karper lijkt een specialist als het haar dieet aangaat, met een specialisatie voor het sorteren van bruikbaar eten en niet te gebruiken delen, die van de bodem worden opgezogen.

Bron delen tekst F. A. Sibbing, J. W. M. Osse and A. Terlouw Department of Experimental Animal Morphology and Cell Biology, Agricultural University, Wageningen Nederland vertaalt en omgezet door auteur.