Stress


Onbedoeld hebben we er allemaal wel eens mee te maken. Stress bij onze Koi.
Dit verschijnsel kan optreden door externe en interne factoren .

Hierbij kunt u denken aan vele voorbeelden.

Een slechte waterkwaliteit, scheppen en bowlen, beetpakken, parasitaire besmetting, medicinale behandeling, overbevolking, koude, pH stress, transport etc. Zelfs het voeren van uw Koi geeft een vorm van stress. Een uitmuntende waterkwaliteit en stabiele omgeving zijn essentieel om stress bij Koi te beperken cq voorkomen.
En zo kan alles wat afwijkt van de dagelijkse gang van zaken een stressfactor worden. Stress staat vaak aan de basis van problemen bij uw Koi.

Ik zal proberen te verduidelijken wat er gebeurt wanneer uw vissen stress ervaren.

Als voorbeeld neem ik het scheppen van 1 van uw Koi. Staand aan de rand van de vijver bemerkt uw Koi uw aanwezigheid direct. Sommige vissen komen kijken of er wat lekkers is, anderen blijven weer op afstand. Op het moment dat het schepnet het water raakt zien we dat vrijwel alle Koi direct naar de diepte verdwijnen. De vissen vertonen vluchtgedrag. Er is immers een onbekend object te water gelaten en de normale regelmaat is verstoord.

Op het moment dat er een Koi wordt benaderd met het net gebeurt er iets in het lichaam van de vis. Er worden snel enkele stoffen afgegeven aan het bloed, de hormoonstoffen Cortisol en adrenaline. Deze stoffen stellen de Koi in staat om snel te vluchten waarbij het uithoudingsvermogen, de alertheid en het energie niveau omhoog schieten.

Maar er treden ook kwalijkere symptomen op. De kieuw osmose raakt verstoord, het bloedsuiker gehalte daalt, vaatvernauwing treed op, bepaalde witte bloedcellen sterven af en de antioxidanten die de cellen beschermen worden verlaagd. Soms zijn kieuwbloeding waarneembaar en eenmaal gevangen lijd de koi vaak door het najagen aan uitputting.

Daarnaast zorgt het Cortisol hormoon ervoor dat de aanmaak van 4 essentiële eiwitten worden onderdrukt welke onder normale omstandigheden mede zorg dragen voor de algehele weerstand van uw Koi. Er gebeurt dus nogal wat bij stress met uw Koi.

Juist het verzwakken van het immuunsysteem is tricky. Zelfs al plaatsen we de Koi snel terug in de vijver, het zal nog minimaal enkele dagen duren voor de Koi alle bloedwaarden heeft hersteld en zijn immuunsysteem weer op orde heeft. In deze tijdspanne is de vis extreem kwetsbaar.

Het behoeft verder vast geen uitleg hoe Koi het voorjaar inglijden na een lange koude winter in een slecht onderhouden vijver. De weerstand in laag, de vissen zijn verzwakt en niet weerbaar tegen externe factoren zoals temperatuur schommelingen, parasieten en de veelal volgende behandeling(en).

Problemen welke vijvers en Koi ondervinden hebben vaak dagen, weken en zelfs maanden vooraf hun oorsprong.

Is het te voorkomen? Niet helemaal.

Het blijft een hobby waar we te maken hebben met omstandigheden die snel kunnen wisselen. Soms is bij vreemd gedrag een afstrijk maken of een kort onderzoek wenselijk om de situatie goed te kunnen beoordelen. Het scheppen geeft kortstondige stress en de gevolgen vallen vaker mee dan tegen. Langdurig stress is uiteraard kwalijker.

Kunnen we het beperken? Ja.

Draag altijd zorg voor een uitmuntende waterkwaliteit en stabiliteit in en rond de vijver. Stressvrije Koi zijn weerbare Koi

Ik onderstreep nog even dat ik geen wetenschapper bent, maar hoop dat ik met dit artikel een reële weergave hebt gedaan van stress bij koi

Chikara Koi