Tds meter 2


Omdat er via de mail een vraag kwam van een geïnteresseerde lezer, waarvoor onze dank, willen wij toch nog even een toevoeging geven op het eerder geplaatst stukje over de TDS meter.
Wij waren iets te stellig in de conclusie dat de waterwaarden in Nederland altijd vrij stabiel waren.
De waterwaarden zijn wel stabiel voor het dagelijkse gebruik, en dit is niet zo vreemd omdat deze waarden toch aan vooraf gestelde wettelijke normen moeten voldoen, maar in TDS waarde hoeft dit helaas niet overal zo te zijn.
Daar waar in het westen de verschillen tussen de diverse gemeten minimale en maximale waarden eenheden over een jaar redelijk dicht bij elkaar liggen is dit bijvoorbeeld in de Noordoost polder niet het geval.
De verschillen in minimale en maximale waarden in de noordoost polder zijn veel groter, wat kan resulteren in afwijkende TDS waarden. Zelfs de verschillen tussen de diverse dicht bij elkaar gelegen pompstations kunnen erg afwijken.
Het westen haalt zijn water uit de Maas en transporteert dit vervolgens naar waterbekkens in de duinen van Scheveningen en Katwijk, terwijl de Noordoospolder het moet doen met opgepompt grondwater. Dit in combinatie met het verschil in zuivering (de Noordoostpolder heeft een veel hogere hoeveelheid (an)organische koolstof) resulteert in een schommelende TDS waarde van het kraanwater.
Conclusies trekken tussen de TDS waarde van het kraanwater en het vijverwater wordt hierdoor iets lastiger maar zeker niet onmogelijk. In dit soort gevallen zouden beiden waarde goed bijgehouden moeten worden om trends te kunnen zien om daar een mogelijke conclusie uit te kunnen trekken.
Iets wat wij in het westen gelukkig niet hoeven te doen.

Chikara Koi.