Zijn vissen koudbloedig?
Over het algemeen is het antwoord ja, maar soms is het ook nee. De meeste vissoorten zijn ectotherm, dit betekent dat ze een variabele lichaamstemperatuur hebben. Normaal gesproken ligt deze temperatuur dan dicht bij hun omgevingstemperatuur, maar dit betekent niet dat ze geheel geen inbreng hebben in de temperatuur in hun lichaam. Door te kiezen voor een bepaalde omgeving, kan een vis enige controle hebben over de temperatuur.
Verder zijn er ook nog enkele soorten haaien en wat andere soorten vissen, zoals de tonijn die een biologisch mechanisme bezitten die hen in staat stelt, in delen van hun lichaam een hogere temperatuur te handhaven dan die van het milieu rond hen.
Is lichaamstemperatuur belangrijk?
Het antwoord is vaak ja. Alles wat gebeurt in het lichaam van een vis (of een persoon) is het gevolg van chemische reacties, en binnen bepaalde grenzen verlopen chemische reacties sneller en werken beter als het warmer is. Warmte is energie. Dus een warm lichaam betekent dat de stofwisseling sneller werkt, voedsel sneller verteerd, de groei beter is , spieren sneller reageren, hersenen denken sneller enz.
Warmte is energie, en deze energie moet ergens vandaan komen. En dat ergens is het voedsel, het handhaven van een bepaalde lichaamstemperatuur boven dat van de omgevings temperatuur kost extra energie , en hoe groter het verschil tussen de omgevingstemperatuur en de temperatuur van de het lichaam des te meer eten nodig is om te verbranden.
Dus voor goed functionerende en meer effectieve hersenen en spieren, moeten ze warm worden gehouden. Om dit te doen moet er meer voedsel worden genuttigd, en bij voorkeur voedsel met een hoge energie waarde, uiteraard moet voordat ze dat kunnen het voedsel ook nog worden gevangen. En dit laatste kost ook weer energie.
Warmbloedige zoals zoogdieren betalen dus een hogere prijs voor deze warmte.
- Reptielen en amfibieën zijn *ectotermen, net als de meeste, maar niet alle vissen. Onderstaande foto van een gekko, die ectoterm is laat zien dat hij dezelfde kleur heeft als de
omgeving dit terwijl de hand warmte laat zien.
Ectoterm, oftewel koudbloedig betekent dat een organisme zelf geen eigen lichaamswarmte kan produceren, in tegenstelling tot een warmbloedig organisme. De regeling van de lichaamstemperatuur is afhankelijk van gedrag, als het opzoeken van warmere of koelere plaatsen of door te zonnebaden. Bekende koudbloedige dieren zijn vissen, reptielen, amfibieën en geleedpotigen.
Dit gedrag en thermoregulatie doet zich voor wanneer een vis actief op zoek gaat naar gebieden waar het water een hogere of juist een lagere temperatuur heeft. Bijvoorbeeld jonge vis in Bear Lake Sculpin (Cottus extensus) leven op de bodem van meren en voeden zich op de bodem tijdens de dag. Hier is de temperatuur normaal rond 5 °C, maar na het donker stoppen ze met het zoeken van voer, en gaan aan het oppervlak hangen, dit om hun voedsel te verteren. De temperatuur in de buurt van het oppervlak van het meer is ongeveer 14 °C. Door dit te doen, kunnen ze veel meer voedsel verteren gedurende de nacht, dan ze hadden kunnen doen als ze op de bodem van het meer zouden blijven. En zo kunnen ze dus sneller groeien. Het verschil van 5 °C is aanzienlijk, normaal zou het 33 uur duren voor ze het eten van die dag zouden hebben verteerd. Maar bij de 14 °C aan het oppervlak duurt het verteren slechts 4,5 uur, op dezelfde hoeveelheid voedsel, dus door naar het oppervlak te komen 's nachts maken ze veel efficiënter gebruik van hun tijd. En dan door terug te keren naar het koudere water, zodra het voedsel verteerd is wordt het metabolisme vertraagt wat dus weer energie bespaart.
Gedrags thermoregulatie Is niet ongewoon te noemen bij vissen, amfibieën, reptielen en insecten.
Het is makkelijk te verwezenlijken en heeft als voordeel dat ze zelf kunnen kiezen wat op het benodigde moment het beste milieu is voor hen. Maar het grote nadeel is dat het milieu niet altijd optimaal is, denk maar aan de ver van ideale omstandigheden in onze Koivijvers.
Onze koi zijn ectoterm, wat dus inhoud dat ze de temperatuur aannemen van het hun omringende milieu. Ondanks dat onze vissen koudbloedig zijn, of veronderstelde koelbloedige dieren zijn. Dan nog, produceren ze net als de meeste wezens wel een beperkte vorm van metabole warmte. Deze is afkomstig van oxidatie of verbranding van voedsel.
Als ze warmte produceren waarom noemen we ze dan koudbloedig?
Koudbloedige betekent dat er geen enkele zeggenschap is, over de lichaamstemperatuur. Om beter te begrijpen hoe hun systeem werkt, moet men de bloedsomloop kennen. Het is een zeer eenvoudig systeem, het bloed circuleert, door middel van een twee kamer, gepomp hart, die het bloed en zuurstof naar en van de kieuwen stuwt. zodra het bloed door de kieuwen stroomt staat het bloot aan de omringende omgeving, daarom koelt op dat moment het bloed dan ook af. En dit koude bloed wordt terug gepompt naar het hart. Dit verklaart dan ook niet alleen waarom een vis koudbloedig is maar ook waarom deze koud aan voelt.
Fysiologische thermoregulatie Is wanneer een vis zijn lichaamstemperatuur door middel van fysiologische en metabolische activiteiten kan controleren. Dit is ook hoe wij ons lichaam op temperatuur houden. Hoewel het een universeel verschijnsel is in zoogdieren, is het zeldzamer voor vissen. Het komt maar in een paar soorten vissen voor, waaronder onder meerde tonijn, makreel, makreel haai(Lamna nasus and L. ditropis) en de witte haai (Carcharodon carcharias).
Retia mirabilia
Beide haaien(makreel-witte haai) en de beenvissen kunnen hun lichaams warmte vast houden, door een tegenstroomuitwisselings systeem. Waarbij de bloedvaten bloed rond brengen wat warm is,
door hun spierbeweging. Ze geven zo via het warme bloed, warmte af naar delen van hun lichaam die ze warm willen houden. Het orgaan waar deze warmte wissels plaats vinden heet de "retia
mirabilia" dit is een complex systeem, van slagaders en aders die allemaal heel kort bij elkaar liggen en zorgen voor de uitwisseling van warmte, ionen en gassen, door de wanden van de aders
heen. Een vis kan meerdere "retia mirabillia" hebben. De makreel haai heeft er bv drie, Een in de zwemspier, een in de lichaamsholte vlakbij de darmen, en een rond de hersenen.
Bron grootste deel tekst: earthlife.net