Verwarmen of niet verwarmen


Verwarmen of niet verwarmen?

Deze vraag brengt nog steeds een aantal hobbyisten in twijfel. Is het wel goed?, hoe hoog ?, hoe lang ? En wat zijn de kosten?
Zomaar wat vragen die bij het woord verwarmen omhoogkomen en dan kunnen we er misschien nog wel wat meer van dit soort vragen verzinnen.

Of je wilt gaan verwarmen of niet is natuurlijk voor iedereen verschillend. Er zijn namelijk vele manieren om te verwarmen. De eerste vraag die je bij je zelf te rade moet gaan is wat je wilt bereiken met verwarmen.

Wil je bijvoorbeeld alles uit je koi qua potentie halen of wil je verwarmen om eventuele gezondheid problemen voor te zijn.
Twee totaal verschillende benaderingen maar allebei niet onbelangrijk.
Er zijn bijvoorbeeld hobbyisten die geen hoge eisen stellen aan de kwaliteit van hun koi maar lekker willen genieten zonder al die poes pas.
Deze mensen kiezen vaak wel om te verwarmen, maar dan uitsluitend een korte periode om gezondheid problemen te voorkomen. Dan moet je denken aan een paar weken in het voorjaar om temperatuur schommeling te voorkomen. Juist in deze tijd als de koi de winter uit komt zijn ze het meest kwetsbaar. Stabiliteit van temperatuur maar vooral waterwaarden is voor de gezondheid van een koi van zeer hoog belang.
Door bijvoorbeeld in het voorjaar enkele weken bij te verwarmen tot 18 graden. Ga je voor parasieten gauw voorbij de gevaren zone en werkt je filter gelijk in een heel korte tijd aan het weer opbouwen van zijn bio-cultuur waardoor je in een korte periode een stabiele situatie in je vijver creëert, wat de vissen alleen maar ten goed gaat komen.
Je ziet een belangrijke manier van verwarmen wat veel problemen voorkomt en ook nog qua kosten is te overzien.

Wij verwarmen d.m.v. spiraalverwarming. Wilt u hierover meer informatie, neemt u dan contact op.

Dan heb je ook hobbyisten die een stap verder gaan in de hobby en vissen aanschaffen met zeer hoge toekomst potentie en die dit er dan ook uit willen halen. Helaas ben je dan in ons koude kikkerlandje genoodzaakt om gebruik te maken van vijververwarming. Als je weet dat een koi het best groeit vanaf mei tot oktober bij een watertemperatuur van 24 gr. Kan je voor jezelf wel nagaan dat wij er zonder verwarming nooit deze temperatuur een lange periode in onze vijver kunnen bewerkstelligen.
Een hele goede manier van verwarmen is om juist in deze periode wanneer een koi het hardst groeit bij te verwarmen tot 24 graden. Doordat de buiten temperatuur meestal toch al rond de 20 graden zit, zijn de kosten bij een goed verwarmingsysteem enigszins nog te over zien. Op deze mannier weet je zeker dat je voor een lange tijd de optimale watertemperatuur weet te bereiken van 24 graden in een periode wanneer een koi zijn meeste energie steekt in groei.
Natuurlijk redt je het niet alleen met hoge temperatuur en goed voer. Voor een goede evolutie van een koi moet het totaal plaatje kloppen. Dit wil zeggen dat je waterwaarden en zuurstofgehalte meer dan oké moeten zijn. Doordat de temperatuur zo hoog is voer je ook veel meer waardoor je extra alert moet zijn op je waterwaarden.
Ook het verversen verdient nu extra aandacht, aangezien je nu je vijver optimaal belast met vervuiling van het voeren. De stelregel.'ik ververst min 20 % in de week dus dat is goed', gaat in veel gevallen niet op zonder dat de des betreffende hobbyist hier erg in heeft. Veel voorkomend probleem wat we steeds vaker tegen komen door gewoon weg veel te weinig te spoelen, is een te lage kh en ph waardoor er een ph crash kan ontstaan. De schade bij een ph crash is vaak niet te overzien. Dus nogmaals 10 a 20 % verversen is een uitgang basis, maar je zult door regelmatig je waterwaarden te meten (minimaal 1 a 2 keer in de week) er achter moeten komen hoeveel verversen voor jouw vijver genoeg is om de juiste balans in je vijver te bewaken.
Terug naar het verwarmen, ik ben persoonlijk niet voor verwarmen op hoge temperatuur het hele jaar door. In mijn ogen heeft een koi in een seizoen een groei en een rusperiode nodig.
Het schema waar ik persoonlijk zelf achter sta is dat je vanaf begin maart gaat bijverwarmen tot 18 graden. Met deze temperatuur ga je de gevarenzone in het voorjaar voorbij waar parasieten zeer actief zijn en de koi willen belagen die net de winter uitkomen. Maar dit is tevens ook de temperatuur dat je bio-cultuur weer moet gaan opstarten.
Deze temperatuur hou ik vast tot zo beetje eind mei dan ga ik richting de 24 graden want we zijn nu immers langzaam aan beland in de periode dat een vis al zijn energie ga steken in de groei en voortplanting. Deze temperatuur hou ik aan tot ongeveer oktober, dit is ook een beetje afhankelijk wat de buiten temperatuur is.
In oktober werk ik langzaam terug tot 15 graden tot ongeveer eind november.
Het voergedrag moet je natuurlijk wel aanpassen aan deze temperatuur.
In december ga ik naar de 12 graden en dit hou ik aan tot maart. Ook stop ik bij 12 graden geheel met voeren en geef ik de vissen absolute rust tot maart.
Het terug gaan met de temperatuur en een voerstop, is in mijn ogen een zeer belangrijke factor voor de kwaliteit behoud van een koi.
Naar mijn mening heeft een vis een groei en rustperiode nodig in een seizoen. Houden we de temperatuur het hele jaar door hoog en blijven we constant het seizoen door voeren, maakt een koi eigenlijk twee groei seizoenen door in een jaar. Dus een koi van 3 jaar is eigenlijk in ontwikkeling 6 jaar waardoor de kwaliteit eerder zal terug lopen dan wanneer je gewoon per seizoen een rustperiode inlast. Het stoppen met voeren is absoluut geen probleem mits de vissen onder de perfecte omstandigheden hebben gezeten en zijn voorzien van hoge kwaliteit voer.
Tot zover het artikel over verwarmen zo als ik het persoonlijk zie. Later kom ik terug over het verwarmen van tosai en het sturen van de ontwikkeling van een koi doormiddel van voer en temperatuur.

Chikara Koi