Vinnen de ziel van een Koi


Meten is weten, een uitspraak die voor ons staat als een huis. Dit geld niet alleen voor de beginnende- maar zeker ook voor de gevorderde hobbyisten onder ons.
We mogen simpelweg niet alleen uitgaan van het gedrag van de Koi of over van de uitstraling van het water.
Natuurlijk kan het gedrag van de Koi, de glas van het water of zelfs de luchtbellen aan de oppervlakte van het water iets zeggen over de waterkwaliteit of de gesteldheid van de Koi maar vaak zijn we dan al net iets te laat.
Moeten we ons dan alleen maar vertrouwen op het meten ?, nee natuurlijk niet. Zeker niet omdat we in de regel maar vrij weinig waterparameters controleren en parasitaire druk bij dit soort controles niet zichtbaar wordt.
Bij velen is het schuren(flitsen), springen, het voor de retour- of op de bodem liggen wel een bekend verschijnsel en is vaak aanleiding om op dat moment een afstrijkje te maken.
In dit soort gevallen blijkt dan vaak dat de Koi inderdaad belaagd wordt door een of meerdere soorten parasieten.
Toch zullen we vaak, voordat een Koi daadwerkelijk gaat schuren of zich gaat afzonderen, reeds kleine signalen zien dat de Koi het niet helemaal naar zijn zin heeft. Sommige van deze signalen moeten ons alert maken en bij sommige kan een directe controle noodzakelijk zijn.
Zo zijn onder anderen de vinnen van een Koi voor ons een goede graadmeter om op een redelijke snelle manier te zien of de Koi in zijn hum is.
Stress door costia (parasiet) Foto 1

Laten we eens een aantal van de vinnen de revue passeren.

A) De borstvinnen.
Deze dienen ten allen tijden mooi wijd uit te staan. Indien een borstvin trilt dan is alertheid geboden omdat dit vaak wordt veroorzaakt door irritatie en de kans dus aanwezig is dat de parasitaire druk is toegenomen, indien een of beiden borstvinnen tegen het lichaam wordt gedrukt dan zijn we vaak al een stapje verder en zou het voor ons een reden zijn om de Koi te onderzoeken. Waarbij we zeker niet moeten vergeten de Koi ook goed aan de onderkant te bekijken omdat dit gedrag ook kan optreden bij ontstekingen.
Bacteriële infectie Foto 2

B) De staartvin
Ook al geld het volgende voor alle vinnen van een koi toch zien we vaak dat de staartvin als eerste reageert op een verminderde waterkwaliteit. Bij bijvoorbeeld een te hoge en langdurige hoeveelheid aan ammoniak of nitriet zijn we de staartvin licht roze worden. Wachten we te lang met ingrijpen dan wordt deze rooddoorlopen en zien we de vin gaan raffelen of zelfs gaan afsterven. Deze witte uiteinden die dan zichtbaar worden, worden helaas nog wel eens verward met karper pokken.
Het omslaan van licht roze naar bloeddoorlopen en rafelig is zeker geen langzaam proces, oogwaarschijnlijk had de Koi s’avonds nog niets maar s’ochtends sloeg de schrik u om de oren .
Een lichte verkleuring in de vinnen moet dus een signaal zijn.

C)De rugvin
De rugvin is een verhaal apart en misschien ook meer een eigen ervaring dan dat dit echt onderbouwd kan worden. Het liefst zien wek een rugvin een beetje slap op het lichaam liggen, de eerste paar vin stralen mogen best fier omhoog staan maar de rest mag vrolijk ontspannen van links naar rechts vallen. Als de rugvin voor een langere tijd volledig rechtop staat dan is dat voor ons een seintje om alert te worden. Dit kan een uiting zijn van stress. Daar stress door diverse oorzaken kan worden veroorzaakt proberen we te achterhalen wat de reden zou kunnen zijn. Dit is zo’n moment dat een tussentijdse controle van de waterwaarden kan worden uitgevoerd. Al is het alleen maar om deze factor uit te schakelen. Een reden tot paniek is er zeker niet, maar wel een momentje om alles iets meer in de gaten te houden.
Stress/gevaar foto 3

Het observeren van onze Koi is naast het meten van waterwaarden een belangrijk gegeven, beiden in tijd een kleine moeite die ons veel ellende kan besparen. Natuurlijk zijn er naast de genoemde kenmerken nog tal van andere kleine waarnemingen mogelijk en komen we hier wellicht later nog eens op terug. Maar dat de vinnen hierin een rol kunnen spelen mag hopelijk duidelijk zijn.

Chikara Koi