VOEREN! KH ammoniak en zuurstof


Zodra u in het voorjaar gaat voeren, gebeurt er van alles in uw vijver, de vijver gaat hierop reageren en het is raadzaam om alvast voorbereidingen te treffen alvorens te gaan voeren. Meet de KH, het zuurstofgehalte, corrigeer deze en voeg bacteriën toe.

Het toevoegen van bacteriën kan al vanaf 5 graden, oké de effectiviteit is laag maar ze zijn er. Vergelijk het met etenswaren in de koelkast, ze bederven, alleen het duurt langer dan bij hogere temperaturen.

 Nu even terug naar het voeren.

Koi scheiden enorme hoeveelheden ammoniak uit. Deze ammoniak is giftig en dient dus zo snel mogelijk door bacteriën te worden afgebroken. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel ammoniak er wordt uitgescheden. De voeding is er 1 van: om even een gemiddelde aan te geven bij de vertering van 1 gram voer  komt ongeveer 40 mg ammoniak vrij. Bij een gemiddelde voergift van 2% van het gewicht zal een koi van 1 kilo dus 20gram voer, bij de vertering hiervan 800mg ammoniak uitscheiden. Ongeveer 33mg per uur.

Dit is even te indicatie wat er gebeurt al u uw vissen gaat voeren en wat uw filter moet verwerken.

Maar er gebeurt veel meer. Heel veel koihouders vragen zich altijd af hoe het komt dat de hardheid van het water altijd zakt. De vijver is een complex gebeuren het ene beïnvloed het andere.  En vaak wordt hierover niet nagedacht welke consequenties dit heeft. Ook de bacteriën leven niet van niks of veel mensen die denken dat deze dus alleen de ammoniak opeten en verder niks. Bij de afbraak van 1mg ammoniak wordt 7,2 mg carbonaat(KH) verbruikt!! En daarbij houden de bacteriën ook nog van zuurstof en hiervan word ook nog eens 4mg van verbruikt.

De KH is tevens de buffer voor het voorkomen van een PH daling(de GH voorkomt boven 10dh0 voor een PH stijging) Als de KH wegvalt door de afbraak van ammoniak kan de PH dus ernstig  dalen. Hierdoor kan de vishuid en de kieuwen verbranden in het zure leef milieu. En kunnen vergiftigingen oa van de lever optreden die ook op een later tijdstip voor problemen kunnen zorgen.

Reden te meer om eens vaker te kijken naar het “onzichtbare”. Er gebeurt veel onder water wat we niet kunnen zien maar wel essentieel is voor het houden van vissen. Wordt het daardoor moeilijk, nee, maar leer wel te begrijpen wat er in het water gebeurt. Het bovenstaande is bedoeld om u een inzicht te geven, een keer uw KH te meten, uw zuurstofgehalte, bacteriën toe te voegen. En dat niet alles commercie is maar essentieel voor het houden van vissen.

[11:11, 10/5/2019] John De Leur Wesley: Over het water verversen ook maar even een stukje, het is weer ter uwer informatie. Gebaseerd op mijn mening en ervaring.  

Water verversen

Water verversen is een belangrijk onderdeel van het vijveronderhoud, vooral als ammoniak of nitriet worden gemeten in de vijver. Vaak wordt er water bijgevuld als gevolge van de water verdamping en wordt dat gezien als verversing. Wanneer het water verdampt uit een gesloten systeem (uw koivijver) blijven er nog stoffen over. Tuurlijk, de gunstige bacteriën in uw vijver zijn druk bezig hun werk te doen, de verwerking van die onaangename stoffen (de stikstof-cyclus), maar soms kunnen de goede bacteriën het niet bijbenen, dus is water verversen een nuttige optie

Helaas, slechte waterkwaliteit is een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en sterfte in de vis koivijver. Het bijvullen van het water door de verdamping kunnen we niet zien als een water verversing, omdat er geen schadelijke stoffen worden verwijderd in dit proces. Het doel is om de concentratie van opgeloste stoffen te verminderen in uw vijverwater.

In het algemeen wordt 10-20% van het vijverwater wekelijks ververst door schoon water uit de kraan. Om de hardheid van het water te verhogen of stabiliseren zal het nodig zijn dat de waarde uit de kraan dus hoger is dan in de vijver. Ga er niet automatisch vanuit dat kraanwater hard water is en veel calcium en magnesiumverbindingen bevat. Meten is weten!

Water verversen is nodig voor de controle van giftige chemische stoffen die zich opbouwen in de koi vijver, zoals nitraat en fosfaat, maar wist u dat ook feromonen die zich opbouwen in een vijver worden vermindert? Feromonen beperken de groei van uw koi, vooral als de vijver bevolkt wordt door veel koi. Chemische stoffen en feromonen kunt u het best verwijderen door regelmatig water verversen.

Feromonen zijn chemische stoffen afkomstig van levende organismen die een spontane reactie bij individuen van dezelfde of andere species te produceren. Vissen gebruiken feromonen als een vorm van communicatie. Ze zijn echter ook in staat is agressieve feromonen te produceren bij overbezetting van de vijver. Deze agressieve feromonen onderdrukken het vermogen van de andere vissen om ziekten te bestrijden, en remmen de groei van de vissen.

Een basisregel in water verversen is ook dat het niet de temperatuur van het water te veel verandert. Grote verversing van het water kan aanzienlijke verschuivingen veroorzaken in de temperatuur van de koi vijver. Grote schommelingen in de temperatuur van het water kan stressvol zijn om de koi, en soms, kan dodelijk zijn. In het algemeen koi doen veel beter als geleidelijk van koud naar warm gaat, maar niet zo goed ging van warm naar koud water. . Een 10-20% wekelijkse water verandering is veel minder belastend voor uw koi dan een abrupt 50% maandelijkse verandering. Zeker in de zomer zijn grote waterverversingen in verband met deze temperatuurschommeling niet aan te raden. 

Het gebeurt ook vaak dat tijdens het bijvullen van de vijver er even niet gelet wordt op de waterstand en zo stroomt de vijver over, en krijgt het ongewenst toch nog een grote hoeveelheid nieuw water. Blijf bij de vijver als deze word bijgevuld of koop een niveau meter zodat het water niet onnodig meer wordt ververst dan de bedoeling was. In landen met veel toegevoegd chloor kan dit een sterfte van het hele bestand vissen betekenen, als de kraan de hele dag doorloopt.

Hoe ga ik om met een uitzonderlijk hoge ammoniak of nitriet niveau?

Als er een te hoog ammoniak of nitriet gehalte wordt gemeten moet er als eerste stap onmiddellijk water worden ververst minimaal 30% max 50% van het water. Het nieuwe verse water zorgt niet voor de oplossing van het probleem alleen een verdunning van de stoffen naar aanvaardbare waardes. Als je een situatie waarin de ammoniak, nitriet en nitraat stijgen tot toxische of dodelijke levels tegenkomt moet u onmiddellijk een water wissel te doen van minimaal 30% en maximaal 50% van het totale systeem. In het geval van ammoniak gebruiken we na het verversen de geactiveerde Biota Complete deze zorgt voor een snelle verlaging van ammoniac in 2-5 uur. Bij een ernstig ammoniac probleem zal ook naar de oorzaak moeten worden gezocht en deze aangepakt. Bij nitriet geld hetzelfde en helpt een toevoeging van 10 ml max 50 ml waterstofperoxide 3% per 1000liter water Start altijd met 10ml!. Hier zien we dan een verlaging na ca 3 dagen. 

Hoeveel vijverwater moet ik wekelijks verversen?

De meeste koi houders streven naar een 10-20% vijverwater wekelijkse verversing. Gedeeltelijke water veranderingen zijn de norm en zijn de sleutel tot het behoud een gezond vijver milieu. Een 10-20% wekelijkse water verandering is veel minder belastend voor uw koi dan een abrupt 50% maandelijkse verandering.

Hoe doe ik dat

Het water kan uit de vijver worden gehaald door een pomp stofzuiger of via het spoelsysteem van het filter.

Bij het bijvullen kan gebruik worden gemaakt van een laatste filterkamer bij meerkamer-filters.

 

 

Christiaan Eilander

Naturalaquatic.