Wheatgerm


Wheat Germ/Wintervoer gebruiken als zomervoer.
Tijdens de laatste Shinokai Show in Rijswijk kwam dit onderwerp op onze stand regelmatig ten sprake, en het leek ons dus een idee om onze visie hierover eens voor een breder publiek te delen.

Er leven nog wel eens een aantal misverstanden over wat Wheat Germ nu precies is, dus laten we maar eerst in grote lijnen uitleggen wat Wheat Germ is om vervolgens proberen te onderbouwen waarom Wheat germ in bepaalde omstandigheden ook het gehele jaar kan worden gebruikt.
Wat is nu eigenlijk Wheat germ
Wheat Germ is een Engels woord en vertaald staat dit voor Tarwekiemen, hier begint direct al een van de grootste misverstanden. De naam doet vermoeden dat het een voer betreft dat voornamelijk bestaat uit dit plantaardige product.
Dit is echter niet juist, naast het feit dat een voer met alleen plantaardige eiwitten geen volledig uitgebalanceerd koivoer kan zijn is het ook niet mogelijk in verband met het vezelgehalte van de tarwekiemen. Het percentage aan daadwerkelijk tarwekiemen in een Wheat Germ koivoer is dan ook laag en het is dus eigenlijk vreemd dat zo’n voer Wheat Germ wordt genoemd.
Wintervoer zou een betere naam zijn, maar omdat Wheat Germ al sinds mensenheugenis wordt gebruikt en aardig is ingeburgerd kunnen we zeer goed voorstellen dat deze naam nog steeds door een aantal voerfabrikanten wordt gebruikt.
Wheat germ is kort gezegd een voer waar de totale hoeveelheden aan eiwitten lager is dan de totale hoeveelheid aan koolhydraten en waar de balans tussen de plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten anders ligt dan bij een zomervoer. De voornaamste reden voor de keuze c.q. samenstelling door de voerfabrikant heeft met de watertemperatuur van doen met de bijbehorende lagere verteringssnelheid van onze Koi. Voor hobbyisten die in de winterperiode willen voeren is een wintervoer dus de beter keuze.

Algemeen

In een eerdere publicatie in dit Koiblad hebben we het als eens gehad over de algemene voedingsleer , een aantal ontwerpen zullen hier voor de duidelijkheid nog even verkort aanhalen.

In een koivoer zitten drie grote energie leveranciers , eiwitten, koolhydraten en vetten/oliën,
daarnaast is er eigenlijk maar èèn grote leverancier voor bouwstoffen en dat zijn de eiwitten.

Zonder een energie bron is er geen leven mogelijk, zelfs in een rust/slaapmoment wordt er energie verbruikt. Hoe groter de inspanning hoe meer energie er wordt verbruikt, hoe meer er wordt gegeten hoe meer energie nodig om dit te kunnen verteren en weer uit te scheiden.
Gelukkig is er dus keuze genoeg om die benodigde energie in de vorm van Kcal in een voer te stoppen. Het ene grondstof geeft relatief gezien meer kcal(vetten) ,de andere geeft de energie weer wat makkelijk af (koolhydraten). Relatief gezien is de energie die verkregen kan worden uit eiwitten het ongunstigste , zeker als deze eiwitten van dierlijke komaf zijn.
Al we voor het gemak de vetten/olie even vergeten dan kunnen we dus stellen dat koolhydraten de ‘beste’ energieleverancier is.

Om te kunnen groeien, cel opbouw en spieropbouw zijn eiwitten nodig daarom worden eiwitten ook wel bouwstoffen genoemd. Omdat cel opbouw(vervanging) een constant proces is ,even simpel gezegd dus ook bij het niet groeien, zijn er altijd eiwitten nodig.

De behoefte aan de benodigde eiwitten neemt in onze ogen gaandeweg het ouder worden van de koi geleidelijk af, een overschot aan eiwitten is niet nodig en o.i. ook een stukje ongezonder. De spiermassa hoeft niet te worden opgebouwd (vergelijk het eens aan het eiwitrijk dieet van een bodybuilder) maar hoeft alleen te worden onderhouden. Oudere mensen eten in de regel ook een stuk minder dan dat ze deden in hun jongere jaren.
Vergelijken we nu een zomervoer met en wintervoer dan zien we direct dat een van de grote verschillen de verhouding is tussen de hoeveelheid eiwit en koolhydraten.
Waar dit in een zomervoer grofweg 40 % om 30 % is, is dit in een wintervoer 30 om 40 % .
Voor de totale energie voorziening scheelt dit niet zoveel want beiden leveren 4 kcal per gram. Het zomervoer zal door het hogere percentage aan eiwitten eigenlijk iets minder energie leveren maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd met een iets hoger gehalte aan vetten en het hogere voerregime.
Het is eigenlijk niet zo de energiebehoefte die de keuze voor een soort voer bepaald maar meer het de hoeveelheid aan bouwstoffen.

Omdat het metabolisme op een laag pitje staat in de winter(watertemperatuur) wil een voerleverancier het voer iets ‘makkelijker’ verteerbaar maken. Om dit te bewerkstelligen gaat hij kiezen voor eiwitten die afkomstig zijn van plantaardige oorsprong in plaats van dierlijke oorsprong. Tarwekiemen is hiervoor een mooie grondstof omdat er verhoudingsgewijs meer eiwitten inzitten dan in bijvoorbeeld tarwemeel.
Dierlijke eiwitten zullen ten alle tijden nodig blijven, ook in een wintervoer, dit om een zo goed mogelijk aminozuren patroon te kunnen krijgen. Hoe slechter zo’n aminozuren patroon is hoe minder eiwit er door de koi kan worden benut oftewel kan worden omgezet naar lichaamseigeneiwit.

Visie van de schrijver

Al met al kan dus beknopt worden gezegd dat een wintervoer genoeg energie levert, makkelijker verteerbaar is, maar minder bouwstoffen bevat.

In de inleiding werd aangeven dat er bepaalde omstandigheden kunnen zijn dat een wintervoer ook als zomervoer zou kunnen worden gebruikt. Sterker nog, één voer voor het hele jaar.
Van deze omstandigheid is spraken indien de vijver bezet is met hoofdzakelijk volwassen koi.
Een (haast)volgroeide en volwassen koi heeft minder behoefte aan bouwstoffen, natuurlijk hebben ze nog eiwitten over voor onderhoud van spiermassa en celstructuur maar niet meer zoveel als in hun jongere jaren.
Het is in onze ogen beter voor oudere koi om ook in de zomerse periode een wintervoer/wheatgerm te geven. Ons inziens wordt hierdoor het verouderingsproces minder snel ingezet wat direct tot uiting komt in een betere huidkwaliteit.
Tijdens onze vele reizen de afgelopen jaren naar Engeland hebben wij diverse tophobbyisten gesproken en hun resultaten mogen aanschouwen en die deze visie volledig delen. Overall viel er één ding direct op, en dat was inderdaad de huidkwaliteit. Spierwit Shiroji en vooral de glans en jonge uitstraling bleven op ons netvlies bewaard. Het zijn ook zij die ons over dit onderwerp hebben doen nadenken en achteraf is de conclusie eigenlijk niet zo moeilijk.

CHIKARA KOI