Zout


ZOUT

 

- Jodium vrij zout kan in verschillende vormen gebruikt worden.
- keukenzout, landbouwzout of commerciele producten voldoen.

- De dosis is afhankelijk van het effect dat men wil verkrijgen.

DOSIS: Bij buikwaterzucht, 7 kilo per 1000 liter water. Gedurende 10 dagen. Oftewel 7 gram per liter.

*Voeg deze hoeveelheid zout steeds opgelost in water met kleine beetjes toe. Dit zodat de koi kan wennen aan het steeds hoger wordende zout gehalte.

DOSIS: Van een kort bad bedraagt, 15 gram per liter water, gedurende 10 minuten. (Doodt eencellige parasieten, terwijl het karperluis, ankerworm en bloedzuigers verzwakt.) Hierdoor kunnen ze makkelijk verwijderd worden.
- Deze concentratie is ook werkzaam tegen schimmels en tegen een aantal bacterien.

LET OP: Indien de zoutconcentratie hoger is dan 2 kilogram per 1000 liter water mag men nooit, Formol, Kaliumpermanganaat, Malachietgroen of Benzocaine toedienen.

- Indien er zeoliet in het filter aanwezig is, dient dit voor het zout gebruik verwijderd te worden. Anders wordt het opgeslagen ammoniak uitgewisseld voor zout, en komt het opgeslagen ammoniak vrij uit het zeoliet en komt terug in het water terecht.

 

Zout irriteert de koi. Het zorgt ervoor dat de koi zijn slijmvorming verhoogt om van de irritatie af te raken. Een koi, die regelmatig onderworpen wordt aan lange-termijn zoutbehandelingen, zal minder gezond zijn. Mijn persoonlijke mening is dat een koi die constant slijm vormt om te reageren op zout, in sterk verminderde staat is om andere stressveroorzakende factoren het hoofd te bieden wanneer deze zich manifesteren. ook ben ik ervan overtuigd dat door de constante aanmaak van nieuwe slijmlaag de slijmbekercellen uitgeput zullen raken. Dit zal zeker niet ten goed komen voor de gezondheid van je koi.

 

zoetwatervis
- Hoe zou het nu een zoetwatervis vergaan als je hem in zout water zet? wel, die zou helemaal uitdrogen omdat hij niet gewend is constant in zout water te moeten zwemmen. Maar zelfs al zou hij dat doen, dan zal hij het zoute water net zo min verdragen als wij. Door het onttrekken van zoetwater door de huid van de koi vermindert de hoeveelheid lichaamsvocht snel waardoor de nieren al snel niet meer kunnen functioneren.

Conclusie, zout hoort niet permanent aanwezig te zijn in je vijver.

 

- Vergeet niet na een zoutbehandeling, het zout uit de vijver te verwijderen door middel van regelmatige waterverversingen.

 

NOTE:
- Zie zout niet Als
HET middel tegen allerlei ziektes.
- Zout hoort in een quarantainebak - behandelbak thuis.
- Zout nooit zo in het water gooien waar vissen in zwemmen, rechtstreeks contact verbrand de huid. (Eerst oplossen in water).
- Zout kan sommige parasieten juist stimuleren, in het snelle vermeerderen van de soort. (costia bv)

Raadpleeg voor gebruik van medicijnen een specialist.

Chikara Koi en/of Ewit zullen ondanks onze zorgvuldigheid geen aansprakelijkheid aanvaarden indien problemen/of sterfte optreed na het gebruik van medicijnen. Dit is geheel voor eigen risico.